Banneri
Dogaíanja u Trogiru
  » NetEkipa Wireless
  » Forum
  » Chat
  » Tri volta
  
  » Knjiga gostiju
  
  » Galerija
  » Novogodisnji Party
  » Knight OnLine Klan
  » Wow Guild *NOVO*
Galerija slika

     Galerija slika:
  » Netmedia akcija 1
  » Netmedia akcija 2
  » Netmedia akcija 3
  » GRU rođendan
  » Drvenik
  » Drvenik II
  » Drvenik III
  » Rostiljada - Kanica
  » Ekipa u Tri volta
  » Stipe rođendan
  » Mirkec pizzerija
  » Rostiljade
  » Spider rođendan
  » Lan party
  » Maja-Bee rođendan

  » WiFi Vipko
  » WiFi Spider Gru
  » WiFi Akcija 3
  » WiFi Stipe
  » WiFi Vipko zamjene
  » WiFi kantena
  » WiFi Slim
  » Battlefield turnir
  » Vipko rodjendan
  » Scream rodjendan
  » 2004 Kupanje 1
  » 2004 Kupanje 2
  » Spider rodjendan
  » Upgrade WiFi-a

DivX blagodati
     DivX tutorijali:
  » DivX i AC3
  » Formati i kompresije
  » Virtual Dub trikovi

     SVCD tutorijali:
  » DCT
  » Dual MPEG
  » DVD na XVCD
  » Matrica i GOP
  » Matrix u TMPG
  » MPEG pauze
  » Multikanalni MPEG
  » SVCD datarate
  » SVCD FAQ
  » SVCD i subtitle
  » TMPG encoding
  » Kreiranje SVCD-a
  » X(S)VCD
 
     DVD tutorijali:   » DVD authoring I
  » DVD na DVD
  » SVCD na DVD
  » SVCD2DVDMPG+
   
  » DVD i AC3
  » DVD authoring II
  » DVD authoring III
  » Skidanje Copyrighta
  » Mini DVD
  » Novi IFO
  » DVD protiv SVCDa
 

     Razno:
  » Digitalizacija
  » Kapacitet CD-a
  » Rezolucije
  » Signali
  » Video Buffer Verify


Sigurnost
     Računala:
  » Sigurnost
  » Windows2003 install
     WiFi:
  » Uvod
(u pripremi)
Formula 1 fans
  » Poredak
  » Ferrari
  » Wiliams
  » McLaren
  » Wallpaperi
Kontakti
 
SignaliRanije je već objašnjeno kako dobiti digitalnu sliku iz analogne. U sljedećem koraku je objašnjena rezolucija. Sada je na redu objašnjenje i definicija vrsta video signala.

RGB

Digitalna obrada podataka, koristi RGB Standard ( Red, Green, Blue ), što znači da se signali prenose kao primarne boje. Nove boje nastaju pojačavanjem/smanjivanjem snage elektronske cijevi za Red, Green ili Blue. Postupak miješanja boja svijetlosti naziva se aditivno miješanje boja. Ako ne dodamo ni jednu boju, nastaje crna boja, dok pri dodavanju 100 % pojedinih boja nastaje bijela boja.

Time se ovaj način nastajanja boje bitno razlikuje od tehnike printanja, kod koje slika nastaje mješanjem drugih osnovnih boja (Cyan/Magenta/Zelena/Crna). Svijetlosna jačina Y (Luminanz) može se izvući iz sljedeće formule: Y = 0.30 R + 0.59 G + 0.11 B Profesionalne videokamere daju nam, pomoću tri CCD čipa, odvojene signale za za svaku boju.  Tri boje se dovode odvojene i odvojeno se takođe i obtađuju.
Ovo omogućava najveći mogući kvalitet, ali takođe znači, da se kompletan prijenos mora odvijati trostruko. Ovaj posao je nezahvalan pri prijenosu podataka, ali je jako praktičan, kvalitete radi, za obradu signala u profesionalnim studijima, kao i u uređajima (Kamera, Monitor/TV).

Za "RGB pogon" je potrebno najmanje tri (do pet), dvožilna kabela. U praksi, na SCART utičnici imamo tri, četiri ili pet BNC utičnica/štekera .

Shema redosljeda pinova na SCART kabelu.

FBAS - kompozitni signal

Televizijska slika se ne može reprezentirati pomoću samo jedne električne vrijednosti signala, tako da se svaki pixel mora "izgrađivati" razlikom u naponu. Tako je nastao FBAS-Signal (poznatiji kao kompozitni), koji je, kvalitetno gledajući, najlošija vrsta analognog prijenosa signala.

Svi sadašnji televizijski signali (VHS ili Video-8) spajaju RGB-boje u jedan signal. Pri tome se informacije o boji snimaju, prema samom tonu i punoći boje, u jedan dodatni "nosač" informacija, tj. remoduliraju se u jedan, praktički nepotreban, frekventni dio crno/bijelog signala. Samim time je potreban samo jedan prijenosni kabel.

F - Signal boje
Sve tri boje su (Red, Green, Blue) spojene u jedan signal

B - Signal slike
Svijetli i tamni tonovi pojedinog piksela se određuju naponom (bijela = 100%, crna = 30%).

A - Opipni signal
Koristi se za definiciju linija, i radi toga su konirani sa 0 Volta.

S - Sinkronizacija
Sinkronizacija između pošiljaoca i primatelja slike.

FBAS se, u biti, sastoji od mješavine videosignala, boje, i svijetlosti, koje se najprije miješaju pa zatim razdvajaju. Samim time se se gubi veliki dio informacija o rezoluciji i boji slike. Priključak se sastoji od dvožilnog kabela na koji je moguće spojiti cinch, BNC ili Scart.

Y/C, S-Video

Malo bolja stvar kod prijenosa signala je kada, informacije o svijetloći (s/w) i informacije o boji, koriste kao nosač dva odvojena signalna puta. Ovaki signali se nazivaju Y za Luminaciju (svijetloću) i C za Chrominanciju (informacije o boji). Kod Y/C je praktički riječ o "razdvojenom" FBAS-Signalu. Samim time je je poboljšan kvalitet slike u odnaosu na FBAS-Signal. Ova forma signala (koja može imati 400 do 430 linija) naziva se i S-Video i koristi se u S-VHS i Hi-8-Video uređajima.

Ovaj priključak se sastoji od četverožilnog kabela, jer se boja C i svijetlost Y, prenosi sa po jednom linijom.

YUV (YCbCr)

Kvalitetni sistemi (Betacam, ili jako dobri DVD-Playeri) koriste tri signala. Kod ove tehnike se RGB-izlazni signal čipa na kameri transformira u matricu komponenata Y (svijetlost), U=R-Y (razlika signala crvene boje) i V=B-Y (razlika signala plave boje). Količina zelene boje se izračunava univerzalnom osnovnom formulom (0.59 G = Y - 0.30 R - 0.11 B).  Za razliku od RGB, ovdje se koriste dva (U i V) od tri signala sa samo pola propusnoti po jednom signalu (takozvani 4:2:2-Sampling). Ovo je moguće zbog razloga jer ljudsko oko bolje zapaža razliku u svijetlosti, nego razliku u boji. U ovome formatu se snimaju filmovi i na DVD-u.

Važno je reći da se signali bez problema mogu transformirati. To ne znači da će loš VHS-Signal postati bolji, dok će YUV-Signal kroz transformiranje uvijek izgubiti na kvaliteti.

FireWire, IEEE 1394, i.Link ( DVI - Digital Visual Interface )

FireWire je bio u početku predviđen kao dio Gigabit tehnologije prijenosa podataka. Otkriven od strane Apple kao desktopni LAN, ali je kasnije predan IEEE 1394 Working Group. Izraz "FireWire" su počeli koristiti "pametni" američki prodajni manageri, ali će se najvjerovatnije u normalnom svijetu koristiti naziv "I-Link". Službeni izraz je "IEEE 1394" i koriste ga isključivo specijalisti.

FireWire se koristi kao otvorena arhitektura, što znači da firme koje implementiraju ovu tehnologiju ne plaćaju nikakvu licencu. Moraju se samo držati određenih standarda, da bi njihovi produkti bili IEEE 1394 kompaktibilni. Arhitektura koristi fleksibilnu topologiju, što u biti znači "mo'š spajat kako i kol'ko te volja".

Kroz lako skaliranje se mogu koristiti istovremeno 100, 200 i 400 MBit uređaji na istoj liniji. Prijenos informacija je čisto digitalan, i jako je brz. Iz ovoga razloga je ovaj standard skoro pa savršen za multimedijske uređaje kao Camcoderi ili HDD-ovi i sl.

Logiranje
- Registrirajte se

Vi ste logirani kao:
Gost

- Login
Hosting provider
NetEkipa search
Tražilica služi samo za pretragu ovog sitea.
Hosting provider
Naš hosting pokrovitelj
www.sistemi.hr

Anketa
Statistika posjeta
 
usera na chatu
22 usera online


Autorizirani useri:
Vipko
MegaS
raven
krakicic
vrubinjo
benko
dedek
stakopo
Aztek
krakicic
denis88
ccfly
omron

posjeta od
29.05.2002.

Linkovi
 
  Opći:
- Apartments   Family-Curic
- Apartments   Kanica
- Netplugged
- Radio Trogir
- Pastar NET
- Refill toner   shop
- Diving Center   RESNIK


  WiFi Friends:
- NETmedia
- ST Airnet
- Dugave WiFi
- ELMA Kurtalj